Tramkade – Toen

Op de Tramkade vind je karakteristieke gebouwen, silo’s, luchtbruggen en andere industriële kunstwerken. Het zijn de souvenirs van een bijzondere geschiedenis. Sommige gebouwen zijn al meer dan honderd jaar oud. Ze voeren je terug naar de tijd waarin de Tramkade dienst deed als meel- en veevoederfabriek.

Voormalig fabrieksterrein

Het markante molengebouw met het torentje – tegenwoordig beter bekend als de Mengfabriek – en het Ketelhuis werden rond 1909 gebouwd. De voormalige meelfabriek Bruyelle startte hier toen zijn activiteiten. In 1933 werd de fabriek verkocht aan coöperatieve bakkersorganisatie Meneba en vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met de mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. De fabriek werd ondertussen flink uitgebreid. In 1998 kwam de fabriek in bezit van De Heus Voeders.

Meer details over de bijzondere geschiedenis van de Tramkade lees je in het Gebiedspaspoort Tramkade.

Gebiedspaspoort Tramkade

10-jarig Tramkade Experiment

Sinds het voorjaar van 2014 zijn de machines van mengvoederfabriek De Heus voorgoed tot zwijgen gebracht en zijn de silo’s leeg. De gemeente ’s-Hertogenbosch, inmiddels eigenaar van het complex, heeft de Tramkade vooruitlopend op stedelijke herontwikkeling, voor tien jaar in gebruik gegeven voor placemaking: het Tramkade Experiment. Sindsdien blazen de Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis de Tramkade nieuw leven in. Bosschenaren die net een beetje anders tegen de wereld aankijken hebben de Tramkade getransformeerd in een creatieve en levendige vrijplaats voor iedereen die jong en jong van geest is.

Ontdek de Tramkade nu

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden